Hurra - det regner!

Vann i bekken

Endelig kommer regnet vi har ønsket oss en stund. I tillegg kommer det akkurat slik vi gjerne vil ha det - stille og forsiktig, så ikke frøene på de nysådde jordene blir skylt vekk. Gradvis har den soltørkede jorden åpnet seg for å ta imot regnet. Med litt varme om ikke så lenge blir det sikkert grønt ganske snart.

Vi har bestemt oss for å gå over til økologisk produksjon av for. Det er i tråd med hva vi synes er den riktige måten å produsere mat på. Det blir ganske arbeidsomt og vil ta tid å få den endelige godkjennelsen på at foret vårt er økologisk, men det er en prosess som det blir både interessant og lærerikt å følge. 

Hjelp må vi få av Norsk landbruksrådgivning ellers tror jeg ikke vi vil klare å komme oss gjennom dokumentasjonskravene.

Herlig assorterte gulrøtter

Herlig assorterte gulrøtter

Grønnsakhaven er også glad for regnet. Vi har fått satt poteter, sådd gulrøtter og vårløk. Snart er også frøene til bladbete, diverse salater, spinat og pastinakk i jorden. Pastinakk blir årets forsøk. Det har vi ikke prøvd oss på før. Det krever litt spesielle forhold og jord, men vi prøver oss allikevel. Vi bruker alpakkamøkk som gjødsel - næringsverdien er kjempehøy. Det kan du lese mer om her.

Som mat til biene har vi sådd honningurt her og der. Det blir spennende å se hva biene får ut av det. Hvis du vil så blomster som biene elsker finner du en fin samling her på solhatt.no. Et  bedre klatregjerde til erteblomster har vi også fått satt opp mellom haven og grønnsakhaven. Det vi hadde ifjor var fint inntil det falt ned på grunn av plantenes tyngde. I år har vi satt opp kraftige stolper og brukt sauegjerdenetting. Det bør holde!

Vi gleder oss til å se alt spire og gro og smake kortreiste grønnsaker og honning fra Bjørnerud!

Verdens beste vafler

Vaffel

Vi får så mye skryt for vaflene vi serverer her på Bjørnerud. Oppskriften kommer fra den norske sjømannskirken i København. Vaflene der er kåret til verdens beste vafler i 2008, 2011 og 2012.  Tenk - de sliter faktisk ut 6 vaffeljern i året!

I og med at det er noen her som ikke tåler hvete så er oppskriften omgjort for speltmel. Det er kanskje det som gjør dem ekstra gode....

Oppskrifter hos oss er ingen hemmeligheter. Vi synes det bare er hyggelig at andre har lyst til å bruke dem.

VERDENS BESTE VAFLER

2 egg
1 dl sukker
2 dl skummet kulturmelk
1,5 dl lettmelk
1 dl vann
350 g siktet speltmel
1 ts bakepulver
0,5 ts natron
1 ts vaniljesukker
0,5 ts kardemomme
125 g smeltet smør

Alt det våte (unntatt smøret) piskes lett. Det tørre blandes godt i en annen bolle og helles i  miksebollen. Blandes godt. La røren svelle i minst 15 min. Ha i smøret og rør godt. Prøvestek en vaffel. Ha i ca. 0,5 til 1 dl vann hvis vaflen er litt tung.

Vi har et vaffeljern som lager ganske store vafler. I den får vi ca. 7 plater av denne porsjonen. Røren kan med fordel dobles. Vaflene får virkelig ben å gå på. Aller best blir de med nyrørt jordbær- eller bringebærsyltetøy og rømme. Lykke til!

Straks på vei for å hente Kiljan

Bildet er tatt en regnværsdag da solen tittet frem. Det gjør det ikke nå!

Bildet er tatt en regnværsdag da solen tittet frem. Det gjør det ikke nå!

Da jeg skrev dette igår hang skydekket lavt over Bjørnerud og resten av Norge sannsynligvis. Alt var grått og ganske så trist. Sneen renner unna og det som kommer frem gir ingen indikasjoner på at våren er her snart. Vi brukte noe av dagen til å forberede avreisen til Danmark og prøvde å huske på alt. Mattilsynet har gitt tilsagn til at vi kan ta med oss inn en valp under tre måneder og de papirene var det viktig at vi husket på.

Vår snille nabo Arne tar seg av alpakkaene og ser til gården mens vi er borte. Han er fantastisk til å stille opp når vi ber om hjelp. Hva skulle vi ha gjort uten ham?

Superspeed-båten går fra Larvik 12.45 og vi er fremme i Danmark 16.30. Det er nesten utrolig den farten den holder, 26 knop! Fra Hirtshals er det ca. 2,5 time å kjøre før vi er fremme i Thisted.

Det blir spennende å se hvor mye Kiljan har vokst siden sist og hvordan det blir å reise med ham. Vi må sitte nede i kennelrommet, men får lov til å sitte ute i gangen utenfor selve burrommet for å unngå smitte. Definitivt litt kaldt der, så vi har måttet passe på å ha med godt med varmt tøy og pledd, både til oss og Kiljan.

Vi ser frem til en fin tur og til å treffe Kiljan, Dorthe, Else og Knut igjen! Og selvfølgelig også Kongur og Stilla og alle de andre hundene, både store og små. 

En riktig fin dag og helg ønskes alle fra to og firbente her på Bjørnerud!

Litt mat til biene

Våren har kommet litt fort på disse kanter i år og biene har vært ute en liten tur flere ganger. I et par uker nå har vi tenkt at kanskje de burde få noe mer mat. I og med vi reiser bort et par dager og kommer hjem med en liten valp, fant vi ut at det kanskje ville være greit å gi biene litt mat idag og ikke når vi har hendene fulle og annet å tenke på.

IMG_2229.jpg

Som sagt så gjort - idag fikk samtlige kuber en pakke Apifonda hver, så nå har vi hvertfall vi gjort det vi kan for at ikke biene skal lide sultedøden nå på vårparten. Muligens er det litt tidlig, men bedre det enn at det er for sent.

Kanskje andre bør tenke på det samme?

Det var godt å se at det var aktivitet i samtlige kuber, riktignok er de to sterkeste fortsatt de to sterkeste. Det håper vi vil bedre seg utover våren når eggleggingen kommer i gang. Samtidig med at vi la på Apifondaen, byttet vi ut plasten som lå på toppen av rammene med diffusjonsplater. Vi har ikke vært helt begeistret for plasten og har tenkt at det fort kan bli for tett. Diffusjonsplatene vil  forhåpentligvis skape et luftigere miljø uten å slippe inn kulden.

God helg ønsker vi både bi-venner og andre som måtte lese denne bloggen!

 

Lille Kiljan av Fálkastjörnu - vårt nye familiemedlem!

DSC09215.jpg

Vi vil gjerne presentere vårt nye familiemedlem lille Kiljan av Fálkastjörnu som vi skal hente til helgen. Er han ikke skjønn? I tillegg er han av veldig fin avstamning og fikk supre resultater da han ble mentaltestet sist fredag.

Vi gleder oss enormt til å få ham i "hus" og til å bli kjent med ham. Mer om hans avstamning finnes på Kennel Fálkastjörnus nettsider.

For oss er det ekstra hyggelig at det var denne valpen som først kom oss i møte da vi kom for å hilse på hvalpene. Dorthe, hvalpenes oppdretter, har gjort en fantastisk jobb hittil og nå er det vår tur til å fortsette jobben med å oppdra ham til å bli den deiligste hund i verden. Vi gleder oss til å ønske deg velkommen Kiljan!