Augustina og Lykke

Deilige dyr å eie

En gård med alpakka er en fredelig gård. Alpakkaene omgir seg med med en ro og en verdighet som det ikke er mange andre dyr som besitter. De er flokkdyr som trives best i selskap med hverandre, men lar seg grimetrene og kan være med på tur. Dette er muligens lettest å gjøre med hanndyrene.

Fordi alpakkaene er flokkdyr må de alltid være minst to, helst tre. Ellers vil alpakkaen begynne å sture og visne bort. Alpakkaene krever ca. 2 mål med beite for 3 dyr, men det er greit å ha flere områder å flytte dem rundt på, slik at beitet kan komme seg etter at det er blitt nedbeitet.

Alpakkaer er dyre i anskaffelse, men rimelige i drift. Vi regner ca. 1kg med høy i døgnet, mindre om sommeren. I tillegg får de Camelibra og kraftfor til sau. Ca. 50gr av hvert 1 gang i døgnet. I tillegg får de D-vitamin tilskudd i vinterhalvåret. De må også få beskyttelse mot ulike klostridiebakterier. Dette skjer ved vaksinering av dyrlege vår og høst. Det er viktig å holde beitet rimelig ryddet for møkk, men dette er ganske greit siden alpakkaene er flinke til å holde haugene samlet.

Alpakkaene trives godt i det norske klimaet og tåler å være ute selvom det blir veldig kaldt. De må ha tilgang til skjul mot vind og vær dersom de ønsker det. Våre alpakkaer bruker stallen særlig om sommeren når det er en del utøy i luften, men om vinteren er de svært sjelden inne. De vil helst være ute selvom gradestokken viser -25ºC.

Vi angrer ikke en dag på at det er kommet alpakkaer til Bjørnerud!